sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Darlah-172 tuntia kuussaTakakansi:
NASA aikoo palata kuuhun yli 40 vuoden jälkeen ja järjestää ennennäkemättömän, maailmanlaajuisen arvonnan, jonka voittajat pääsevät mukaan matkaan. Onni suosii kolmea nuorta: norjalaista Miaa, japanilaista Midoria ja ranskalaista Antoinea. Lähtölaskennan koittaessa koko maailma jännittää heidän mukanaan-paitsi eräs dementoitunut entinen astronautti. Hän seuraa kauhulla vanhainkodin tv:stä matkan uutisointia-kuuhun ei pidä palata! Mutta nuoret ovat jo perilla Darlah nimisellä kuuasemalla.

Aluksi lähdin lukemaan kirjaa aivan innoissani ja mietin, millainenkohan tarina tämä on. Ensimmäinen luku oli jännittävä ja ajattelin, että kuusta löytyy vaarallinen avaruusolio, jonka nuoret ja astronautit tulevat kirjan lopussa voittamaan. No, se siitä sitten. Kirja ei ole lainkaan ennalta-arvattava, paitsi ehkä siinä tapuksessa, että Mia ja Antoine rakastuvat toisiinsa.

      Alussa kerrottiin näiden kolmen nuoren elämästä, kuinka kaksi heistä, Anthoine ja Midori, kaipasivat pääsylippua pois kotoaan, ja sen he myös saivat. Ainoastaan Mia ei ollut lainkaan kiinnostunut lähtemään kuuhun, vaikka monet muut nuoret olivat innokkaita. Mia kuitenkin joutui kohtalon vietäväksi, kun äiti ja isä ilmoittivat hänet arvontaan, siinä toivossa, että Mia saisi unohtumattoman kokemuksen. Mia suostui lähtemään, jotta hänen bändinsä saisi kuuluisuutta.

     Ennen lähtöä joku yritti varoittaa nuoria. Kieltää heitä lähtemästä kuuhun. Mia kohtasi merkin puistossa tapaamansa miehen takissa. Midori joutui kummalliselle portille lentokentällä ja Antoine näki tapaturman, jota ei tapahtunut. Joku varoitti heitä, tiesi, ettei kuussa ollut turvallista.

    Myös eräs dementoitunut vanhainkodissa asuva vanhus näki TV:stä kaiken ja hänen muistinsa alkoi vähitellen toimia. Entinen astronautti yritti varoittaa muita, muttei muistanut miten puhutaan.Lopulta kun hän onnistui varoituksessa, oli jo liian myöhäistä.

   Pelottavinta on se, että yhteys kuuhun katkeaa ja avaruusaseman generaattori sammuu. Happi alkaa olla vähissä! Kaksi astronauttia kuolee ja Antoine katoaa. Miten kukaan voi selvitä elävänä?


   Luin kirjan sisäkannessa olevan tekstin jossa sanottiin:"nuorille aikuisille suunnattu omalaatuinen, tummanpuhuva scifijännäri..." ja kun en ole vielä nuori aikuinen, niin alan ymmärtää, miksei kirjaa suositeltu heikkohermoisille. Jo se, että retkikunta on ahdistavasti jumissa kuussa, ilman yhteyksiä maahan ja hapen vähetessä koko ajan, on mielestäni jo aivan tarpeeksi pelottavaa, mutta pahempaa on tulossa. Nimittäin loppu ei ollut onnellinen. Olisin varmaankin ollut vähemmän peloissani, jos kaikki olisi päättynyt hyvin ja avaruusoliot voitettu, mutta ei.....Hiuksia nostattava ja selkäpiitäkarmiva jännäri! Ei todellakaan kannata lukea keskiyöllä, jos sattuu olemaan kuin minä, eli pimeää pelkäävä tyyppi, joka ei uskalla katsoa kauhuelokuvia.

  Täytyy nyt kuitenkin kehua kirjailijan mielikuvitusta. Hän sai tarinasta aivan loistavan ja haluan varmasti lukea muitakin hänen kijojaan, kunhan en lue niitä keskellä yötä.

  Lopuksi nyt vielä sanon, että kirjan teksti oli helposti luettavaa, juoni ilmiömäisen hyvä ja kuvitus kirjassa oli myös osattu tehdä hyvin!Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Darlah-172 tuntia kuussa
Norjankielinen alkuteos: Darlah-172 timer på månen
Kirjoittaja:Johan Harstad
Kustantaja: Karisto (Kariston Kirjapaino Oy)
ISBN:978-951-23-5425-2
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2008
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2012
Sivumäärä:438  

3 kommenttia:

 1. MUN ON NIIN PAKKO LUKEA TÄÄ KIRJA!! :"D Just sopivalta kuulostava mulle :3

  Hihihi kiitoksia nyt vielä kerran sulle tästä kirja tekstistä, oot todella hyvä kirjoittaja!!!

  VastaaPoista
 2. Juu, kunhn et lue keskellä yötä:D
  Ole hyvä ja kiitos :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvä kirja :3 mut joo, luin kirjan loppuu illal ja en saanu nukuttuu sen takii ku jäi vaa miettii sitä loppuratkasuu :D

   Poista