keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

13 lahjaa

Takakansi:
13-vuotias Tanya on aina nähnyt ympärillään keijuja. Keijujen aiheuttamat selittämättömät sotkut saavat Tanyan äidin lopulta menettämään hermonsa, ja Tanya lähetetään isoäidin kartanoon kesänviettoon.

   Kartanossa Tanya törmää vaarallisiin salaisuuksiin. Vuosikymmeniä aiemmin kartanoa ympäröivässä synkässä metsässä on kadonnut jäljettömiin tyttö, josta Tanyan isoäiti ei halua puhua sanaakaan. Tilanhoitajan Fabian-poika ei saa katoamista mielestään. Hänen isoisänsä oli viimeinen, joka näki tytön elossa, ja on siitä lähtien elänyt epäilyksen varjo yllään. Yhdessä Tanya ja Fabian päättävät ratkaista arvoituksen, mutta edes Fabian ei tiedä Tanyan poikkeuksellisesta kyvystä.

   Eräänä yönä kaikki muuttuu, kun Tanya löytää kartanosta lähtevän salakäytävän. Hän yllättää sieltä salaperäisen tunkeilijan ja saa kuulla, ettei hän ole kykynsä kanssa yksin. Ja lopulta kartanon synkkä menneisyys on vaarassa toistaa itseään...

Kaikki varmasti ovat ainakin joskus kuulleet sanottavan, esimerkiksi elokuvissa tai kirjoissa, että jätin kertomatta totuuden vain oman parhaasi tähden. Eikö juuri silloin käy aina niin, että juuri sen valehtelun takia sattuu jotakin ikävää. Sama kuin aina leffoissa joku huutaa pimeään käytävään: "Kuka siellä" Kuinka usein sitä yleensä saa vastauksen? Onko järkeä paljastaa sijaintinsa kutsumalla hirviötä pimeässä? Onko sen enempää järkeä jättää kertomatta salaisuutta, joka olisi voinut ennaltaehkäistä tulevat tapahtumat?

Tanya ei voi kertoa kenellekkään kyvyistään, sillä kuka häntä ylipäätään uskoisi? Tyttö vain tulisi ja kertoisi näkevänsä keijuja. Silloin hänet toimitettaisiin valkoiseen, pehmustettuun huoneeseen ja kerrottaisiin epävakaasta mielestä. Toisaalta, keijut eivät myöskään anna Tanyan kertoa salaisuuttaan. Jospa joku kuinihmeen kaupalla uskoisikin ja keijut paljastuisivat.

Tanya joutuu kuitenkin isoäitinsä luokse kesänviettoon. Kartanon lähellä oleva metsä on täynnä keijuja ja salaisuuksia. Selvittämisen jano vie nuoret metsään ja se koituu melkein heidän tuhokseen. Onneksi loppujen lopuksi käy hyvin.

Tämän trilogian aloitus oli oikein mukiin menevä ja kiehtova. Jännitystä ja keijuja piisasi, mutta jotakin jäi kuitenkin puuttumaan... Täytyy kuitenkin nostaa hattua hienoille lukujen anfangikirjaimille, jotka kirjailija on itse toteuttanut.


Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: 13 lahjaa
Alkuteos:  The Thirteen Treasures
Kirjoittaja: Michelle Harrison
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-5236-9
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2009
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2011
Sivumäärä: 361