tiistai 7. elokuuta 2012

Paranormaali

Takakansi:
Kuusitoistavuotias Evie on aina piänyt itseään ihan tavallisena nuorena -huolimatta siitä, että hän työskentelee Kansainvälisen paranormaalien hallintaviraston leivissä, hänen ex-poikaystävänsä on keiju, hän on kovaa vauhtia retkahtamassa mudonmuuttajaan ja on kenties ainoa ihminen, joka näkee paranormaalien olentojen lumouksen läpi.
Kaiken lisäksi Evie saataa olla muinaisen, kaikkien yliluonnollisten olentojen tuhoa povaavan ennustuksen keskiössä.
 Se siitä normaalista.
Jo heti aluksi kiinnostava kirja vei mukanaan paranormaalien olentojen maailmaan. Näihin kirjoihin ei kyllästy ikinä. Voi  lukea vaikka sata tarinaa vampyyreistä ja aina ne ovat yhtä kiehtovia.

Evie siis asuu KPHV:n ( Kansainvälinen paranormaalien hallintavirasto) keskuksessa, eikä voi niin ollen käydä tavallista lukiota saati edes poistua rakennuksesta muulloin kuin tehtäviinsä. Tehtäviin kuuluu paranormaalien rengastus, jolloin KPHV pystyy seuraamaan rengastetun paranormaalin liikkeitä. Evie tyytyy tehtäväänsä,  mutta on kyllästynyt ainaiseen neljän seinän sisällä oleskeluun. Hän haluaisi elää normaalimmin.

Eviellä ei ole perhettä ja nuorena hän kiersi sijaiskoteja ympäriinsä. Nyt hänellä on paikka, missä elää, mutta hänellä ei ole juurikaan ystäviä, paitsi Lish- merenneito.

Kesken kaiken tavallisuuden, KPHV:n keskukseen ilmestyy täysin tuntematon paranormaali. Evie on ainoa, joka näkee sen lumouksen läpi. Outo paranormaali poika murtautui keskukseen aikeissaan tehdä jotakin, mutta se ei susotunut kertomaan mitään. Evie kuitenkin alkaa viettää aikaa tämän olennon kanssa ja pikku hiljaa heidän välinsä muuttuvat läheisimmiksi ja Evie ihastuu.

Jotakin kummallista on kuitenkin tekeillä. Tavallisesti paranormaaleja on vaikea tappaa, mutta nyt niitä kuolee ennennäkemättömiä määriä. Evie ja KPHV yrittävät selvittää, mitä on tekeillä ja Evielle alkaa selvitä, että hän ei todellakaan ole aivan tavallinen tyttö.

Kirja oli todella hyvin kirjoitettu. Teksti vei koko ajan mukanaan. Mielikuvitusta oli käytetty hienosti paranormaalien olentojen kuvailussa. Jännittävä sekkailu höystettynä rakkaudella.
Ainoa asia joka häiritsi oli se, että Evie ihkutti ainakin alussa vaaleanpunaisesta etälamauttimestaan ja vaaleanpunaisista vaatteista sekä Easton Heights- televisiosarjasta.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Paranormaali
Englanninkielinen alkuteos: Paranormalcy
Kirjoittaja: Kiersten White
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-8595-8
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2010
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2011
Sivumäärä: 342