maanantai 6. elokuuta 2012

Sinun tähtesi, Allstar

Takakansi:
Pitkin Uuden-Australian taivasta kyntää Allstar-satelliitti. me kuuntelimme sen lähetyksiä, nauroimme ja lauloimme sen mukana. Sitten sen todellinen luonto paljastui kaikessa pelottavuudessaan. Mutta minä, Joke ja Miki tiesimme silloin jo liikaa -sen kuka todella tuhosi maailman ja ketkä olivat voittajia, ketkä häviäjiä. Luusuan luontokaupungista oli päästävä pois. Mutta miten, kun ympärillä oli meri ja ydinsodan jälkeenjättämät saastuneet alueet.
Tulevaisuudessa itsekkäät ihmiset vain kuluttivat maailman luontovaroja. Asiasta syttyi kuitenkin sota. Eklogit vastaan kuluttajat. Sodassa ydinaseiden jälkeen maailmassa oli hirveästi saastuneita alueita, mutta annettiin ymmärtää, että eklogit voittivat sodan, ja maan päällä vallitsi tasa-arvo ja rauha. Asian oikea laita alkaa kuitenkin selvitä Joelle, Jokelle ja Mikille. Kaikki ei ole niin kuin suuremmat tahot väittävät.

Joen isoisoisä muistelee vanhuuden päivillään sotaa. Hän alkaa vähitellen muistaa jotakin hyvin tärkeää ja epävarmuus iskee. Oliko isoisoisä sittenkään eklogien puolella? Hän muistelee nyt vasta olleensa sittenkin häviäjien puolella, mutta eklogithan voittivat, vai kuinka? Isoisoisä ehtii kuitenkin kuolla, mutta ymmärtää silti kuolinvuoteellaan asian oikean laidan. Hän ei kuitenkaan ehtinyt kertoa siitä kenellekkään.

Nykyään kaikkialla pitäsi vallita tasa-arvo, mutta niin ei kuitenkaan ole. Salassa kaikilta hallituksen virkailijat kohtelevat arvoasteikossa ylempänä olevia paremmin, mutta sitä ei kerrota kenellekkään. Pojat kuitenkin lähtevät Joken suostuttelemina kielletylle alueelle, jossa väitetään olevan vain saastunutta, pilaantunutta luontoa, mutta yllätyksekseen he huomaavat joutuneensa keskelle salaisuutta. Kielletty alue on huijausta, jottei kukaan tavallinen tallaaja eksyisi sinne.

Esiripun takaa paljastuu aivopesua, tasa-arvottomuutta ja luonnonvarojen tuhlausta. Nyt kun pojat tietävät, heidän on päästävä pois Luusuan kaupungista, mutta minne he menisivät?

Kirjoja joissa puhutaan tulevaisuudesta, on kiinnostava lukea. Niissä esiintyy kiinnostavia kuvitelmia maapallomme ja ihmiskunnan tulevaisuuden suhteen. Tässä kirjassa ajateltiin, että tulevaisuus toisi tullessaan sodan. Toistaako historia itseään? Aina uusia sotia ja lupauksia paremmasta, mutta kuitenkin ajaudutaan vain uusiin sotiin.

Onko aina olemassa niitä, jotka toimivat vain oman etunsa vuoksi? He pitävät yllä näytelmää, joka kertoo tasa-arvosta ja hyvinvoinnista, mutta kaiken sen takana yläarvoiset virkailijat polttavat sikareitaan ja rahaa. Jos joku kenties pyrkisi kurkistamaan sen näytelmän taakse ja ymmärtämään tosiasiat, niin silloin hänet olisi vaiennettava. Hänestä tulisi hiljainen ja kuuliainen kansalainen, koska hänet oltaisiin aivopesty. Ajatuskin on kauhea.

Tämä oli hyvä kirja ja pidin siitä, mutta koko idea alkoi selkeytyä vasta jälkeenpäin. Olin vähän pihalla, kun luin kirjaa, mutta lopussa aloin ymmärtämään, sain kaikki palaset paikoilleen päässäni. Ehkä se johtuu siitä, että kirjan kieli oli hiukan erilaista kuin mihin olen tottunut. Oli teksti silti suurimmaksi osaksi ymmärrettävää ja selkeää.

Itselleni jäi kuitenkin tunne, että olin odottanut jotakin muuta kirjalta. Oli kuin jotakin olisi jäänyt puuttumaan, jokin kohokohta jäisi varjoon, mutta voin silti sanoa, että tämä oli oikein hyvä kirja ja odotuksia voi aina olla, mutta kirjailija itse päätti, millainen tarina tästä kehkeytyi. Arvostan aina kirjailijoiden mielikuvitusta.
Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Sinun tähtesi, Allstar
Kirjoittaja: Jukka Parkkinen
Kustantaja: WSOY
ISBN:951-0-19499-9
Ilmestymisvuosi: 1994
Sivumäärä: 240