torstai 4. lokakuuta 2012

Helsingin alla

Esittelyteksti:
Kahdeksasluokkalainen Alva muistaa valokuvan tarkasti kaikki tapaamansa ihmiset hän tietää kaikki mahdolliset pakoreitit Helsingin Kruununhaassa ja on mestari piiloutumuaan. Mutta Alva ei muista eikä tiedä mitään kolmesta ensimmäisestä vuodestaan.
     Alvan koulutoveri Joel harrastaa parkouria ja uneksii Alvasta. Juuri kun Joel ja Alva ovat lopulta sopineet treffit, Alva kohtaa salaperäisen, nahkatakkisen Niden ja tuntee heti outoa vetoa häneen. Nide haluaa näyttää Alvalle, mihin tyttö oikein kuuluu: synnyinkaupunkiinsa  joka sijaitsee Helsingin alla.
    Kun Joel näkee Alvan katoavan maan alle, hänen on pakko seurata perässä. He joutuvat maailmaan, jossa vallitsevat toisenlaiset lait kuin maan päällä. Alvan ja Joelin on pantava kaikki likoon selviytyäkseen hengissä elämänsä hurjimmasta seikkailusta,  jossa rakkaus ja luottamus punnitaan.
 
Tämä kirja todella ylitti odotukseni jännittävällä juonellaan ja niin iloisillakin kuin surullisillakin tapahtumilla.On aina jännittävää ajatella, että esimerkiksi Helsingin alla voisi olla maanalinen kaupunki, ja juuri tämä kiinnostava ajatus sai minut lainaamaan kirjan kirjastosta. Kotona syvennyin täysin kirjan maagiseen maailmaan, joka ei antanut tilaa ennalta-arvattavuudelle vaan  loi mitä ihmeellisempiä käänteitä juoneen.

Alvalla on siis ongelma: hän ei nimittäin muista, mitä tapahtui hänen elämänsä kolmena ensimmäisenä vuotena. Alva on adoptoitu, mutta menneisyys ei silti häivy mihinkään. Alvaa kalvaa tieto siitä, ettei hän muista. Siksi hän yrittää painaa mieleensä kaikki pakoreitit ja ihmiset. Hän yrittää pysyä hengissä sillä hänestä tuntuu kuin joku olisi hänen perässään.

Yhtäkkiä alkaa tapahtua kummia. Alva saa outoja viestejä, jotka käskevät hänen muistaa, mutta Alva ei pysty. Hän todella yrittää, mutta se tuntuu mahdottomalta. Vain pienet muistikuvat onnistuvat tulvahtamaan esille Alvan mielestä.

Merkkien jälkeen Alva tapaa oudon Niden, joka voi opastaa Alvan oikeaan kotiinsa. Alva ei epäröi kauaa lähteä tämän komean muukalaisen mukaan ja  niin ollen hän päätyy Helsingin alle salaperäiseen Alistadiin. Alistadissa kaikki ei kuitenkaan todellisuudessa ole sitä miltä näyttää, kiitos Niden.

Alva ei kuitenkaan astele Alistadiin ainoastaan Niden seurassa vaan häneen ihastunut Joel yrittää pysyä tiiviisti Alvan perässä ja auttaa tyttöä. Joel epäilee kaiken aikaa, että Nidessä on jotain väärää. Joel pyrkii pelastamaan Alvan vaikkei ole oikein varma, miltä tyttö pitäisi pelastaa.

Alkaa seikkailu todella, todella, todella pahaa voimaa vastaan. Suru, viha, ilo,... kaikki tunteet seuraavat heidän matkaansa. Maailma pitää pelastaa pahalta, mutta paha on vahva, eikä sitä saa aliarvioida.Kaikki on nyt heidän käsissään.


Täytyy kyllä myöntää, että tämä kirja on varmaankin yksi lempikirjoistani. Se oli kirjoitettu mitä mahtavimmalla tavalla. Niin paljon tunnetta ja jännitystä kirja sisälsi, että on pakko kehua kirjailijan loistavaa mielikuvitusta, joka loi näin hienon tarinan. Kirja pisti miettimään. Olin iloinen, kun tapahtui hyvää. Tulin surulliseksi, kun joku kuoli. Tarinan Paha pelotti minua. Kaiken upeuden lisäksi tarinan henkilöt kehittyivät ihmisinä. He voittivat pelkonsa tai muuttuivat, tulivat paremmiksi ihmisiksi. Se on jotain, mitä todellisessakin elämässä pitäisi jatkuvasti tapahtua.



Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Helsingin alla
Alkuteos: Underfors
Kirjoittaja: Maria Turtschaninoff
Kustantaja: Tammi
ISBN:978-951-31-6643-4
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2010
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2012
Sivumäärä: 493