sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Verenvahti

Takakansi:

Koko elämäni ajan huoneeni ikkunan alla oli muhinut salaisuus. Tiesin, että minun olisi pitänyt luoda kirouksen karkottava loitsu, muuttaa ruusut tuhkaksi ja sirotella ne tuuleen ja jokeen.
Niin Arthur käski minun tehdä.
Mutta minä valitsin toisin.

Veritaiat ovat Mab Prowdille toinen luonto: väkevät taiat, joilla voisi hallita koko maailmaa - valtava voima, jota olisi helppo käyttää väärin. Mabin äiti teki niin. Mab itse haluaa vain pitää taian elävänä ja vartioida sen salaisuuksia, purkaa kirouksia ja puhdistaa.

Eräänä aamuna Mab tapaa Willin, joka yrittää karkottaa omia henkilökohtaisia aaveitaan. Ja äkkiä valloillaan ovat vaaralliset voimat - voimat, joista kukaan ei kertonut Mabille.
 
Oi, tämä oli oikein hyvä teos, eikä todellakaan jäänyt edeltäjänsä varjoon. Tässä riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja erikoiset ja joskin myös pelottavat taiat toivat tarinan aivan omalle tasolleen. Tunteellinen teos selitti nykyisyyttä menneisyydellä ja kirjailija on onnistunut luomaan oman kauniin maailman näille veritaioille, joilla on mahdollista tehdä niin hyviä kuin pahojakin asioita.

Mab yrittää tehdä mahdollisimman paljon hyvää taikojensa avulla, mutta onnistuu myös siinä samassa vapauttamaan kirouksen, jonka olisi pitänyt pysyä vankilassaan. Aluksi tekonsa laajuus ei edes avaudu Mabille, mutta kun Will-niminen poika pysäyttää Mabin vahingossa vapauttaman kirouksen, Mab tulee huomaamaan, että Will joutuu kärsimään. Mab yrittää kaikin keinoin tehdä jotain asialle ja hoitaa samalla muut työnsä. Se ei ole helppoa, mutta Mab ei lakkaa yrittämästä.

Tykkäsin paljon siitä, että menneisyys oli myös tuotu mukaan tarinaan. Se luo aivan omanlaista näkökulmaa asioihin. Ihmisen erehtyväisyys tuli myös hyvin esille: Mabin piti tuhota ruusut, joissa kirous lepäsi, mutta hän oli liian utelias ja halukas tietämään, mitä ruusujen kätköissä piilotteli. Sitten oli vielä Willin ongelma. Will ei nimittäin halunnut uraa, johon hänen oletettiin ryhtyvän. Will yritti kertoa oman mielipiteensä perheelleen, vaikkei se ollut heille se, mitä he olivat kuvitelleet. On hyvä käsitellä näitä asioita.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Verenvahti
Englanninkielinen alkuteos: The Blood Keeper
Kirjoittaja: Tessa Gratton
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-39223-2
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos):  2012

Sivumäärä: 387