sunnuntai 26. elokuuta 2012

Yliluonnollisesti

Takakansi:
Evie on vihdoinkin saanut sen tavallisen elämän, josta hän on haaveillut. Järkytyksekseen hän kuitenkin huomaa, että tavallinen elämä voi olla- ja usein onkin-aika tylsää.
 
Juuri kun Evie alkaa kaivata aikoja Kansainvälisen paranormaalien hallintaviraston leivissä, hän saa mahdollisuuden palata töihin.
 
Vaan kun yksi tehtävä toisensa jälkeen epäonnistuu, Evie alkaa epäillä koko touhun järkevyyttä. Kun kaiken lisäksi Evien ex-poikaystävä Reth ilmestyy paikalle kertomaan järisyttäviä paljastuksia Evien menneisyydestä, Evielle valkenee, että alkamassa on taistelu, joka saattaa syöstä koko maailman kaokseen.
 
Ja taistelun kohteena on Evie itse.
 
Tämä kirjahan on siis oikein onnistunut jatko-osa ensimmäiselle kirjalle, Paranormaali. Kirjailija on saanut pala palalta koottua kokoon hyvän kirjan, joka ei jää edeltäjänsä varjoon. Alussa annettiin ymmärtää, että pahinta oli Evien menneisyys sen kaikkine saloineen, mutta nyt on tapahtumassa jotakin suurempaa.

Evie on siis vihdoinkin vapaa käymään koulua ja olemaan normaali. Elämä rullaa tasaista vauhtia ja mikään ei ole mitenkään ihmeellistä, ellei lukuun lasketa Evien nykyistä työpaikkaa hänen poikaystävänsä isän kuppilassa, jossa kaikki työntekijät ja asiakkaat ovat paranormaaleja. He ovat kuitenkin ystävällisiä tai niin ystävällisiä ja ihmismäisiä kuinlumousta käyttävä paranormaali voi olla. Kuppilan roskisten tyhjentäminen ja pöytien pyyhkiminen alkaa kuitenkin ärsyttää Evietä, joka tuntee olonsa liian tavalliseksi.

Kaiken kukkuraksi hänen rakas poikaystävänsä käy toista koulua, vuoden vanhempi kun on. Näin ollen Evie näkee poikaystäväänsä, Lendiä, vain viikonloppuisin.Eviellä on seuranaan vampyyrikämppiksensä Arianna, joka on ihastunut tietokonepelien kiehtovaan maailmaan.

Kieken tylsyyden keskellä Raquel saapuu Evien luokse tarjoamaan töitä KPHV:ssä. Evie haluaisi innokkaasti ryhtyä auttamaan ihmisiä sekä paranormaaleja, mutta Lend ei pidä KPHV:tä kovinkaan suuressa arvossa. KPHV:n keskuksessa on kuitenkin meneillään huonot ajat, kun mikään ei ota onnistuakseen ja Evie päättää autta heitä, kunhan ei joudu vanhingoittamaan viattomia paranormaaleja. Asia pysyy kuitenkin salaisuutena Lendille.

Evie jouttu työskentelemään ympäri maailmaa ja tarvitsee siksi avukseen keijupolut, muttei halua enää ikinä työskennellä keijujen kanssa, joten kuvioihin astuu outo Jack, joka pystyy kulkemaan keijupoluilla vaikka onkin ihminen.

Loppujen lopuksi meneillään on jotakin outoa. Paranormaalit katsovat Evietä oudosti kuin jotakin olisi suunnitteilla ja Evien ex-poikaystävä Reth paljastaa järisyttäviä tietoja Evien menneisyydestä. Kuka on Evien isä  ja onko hän ihminen ollenkaan? Kaiken kukkuraksi paljastuu ettei Jackillakaan ole täysin puhtaat jauhot pussissa.

Pidin paljon jatko-osasta ja tarina meni vain mielenkiintoisammaksi ja jännittävämmäksi, mitä pidemmälle kirja eteni. Haluaisin kuitenkin huomioida erästä asiaa, joka toistuu niin monessa tarinassa. Puhun nyt valheista. Yleensä päähenkilöllä on vierellään tärkeitä ihmisiä, jotka rakastavat ja ovat valmiita suojelemaan ja tukemaan henkilöä mikäli tarve vaatisi. Tämähän tarkoittaa siis luottamusta. Miksi kuitenkin käy niin, että henkilö kokee paremmaksi valehdella tärkeille ystävilleen/ rakkailleen? Syyksi sanotaan, että valhe ja tietämättömyys suojelee tätä tietämätöntä, mutta eikös yleensä käy niin, että juuri nämä valheet aiheuttavat ne pahimmat ongelmat. Tätä asiaa pohdittuani ymmärsin, että se on kuitenkin oiva keino saada tarinaan lisää puhtia ja jännitystä. Onneksi suurin osa valehtelevista henkilöistä parantaa käytöstään ja pystyy luottamaan ihmisiin rehellisyyttä varten.

Itse tarina oli kiinnostavaa luettavaa ja nostan jälleen kerran hattua kaikille kirjailijoille siitä, että heillä on mielikuvitusta ja päätä kirjoittaa tälläisia teoksia. Vaikka kriitikot sanoisivat, ettei nuortenkirjoista mitään maailmanhistotiaan järisyttävää teosta  syntyisi, niin rohkenen silti ylistää näitä tarinoita. Tärkeintä on, että niissä on hienosti rakennettu kertomus johon on lisätty sopivalla suhteella ajatuksia ja ongelmia, jotka ratkaistaan. Niin pitäisi käydä myös oikeassa elämässä.Pyrkiä luomaan oma tarinansa siihen suuntaan kuin haluaa.


Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Yliluonnollisesti
(2. osa)
Englanninkielinen alkuteos: Supernatrually
Kirjoittaja: Kiersten White
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-8849-2
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2011
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2012
Sivumäärä: 331