maanantai 8. lokakuuta 2012

Rajalla

Takakansi:

Edessäni aukeaa kanjonien, kuilujen, viiltojen ja rotkojen maa.
Varjojen ja värisävyjen, nousujen ja laskujen maa.
Sinisen ja punaisen ja vähän vihreänkin maa.
 
Cassia järjestää itsensä työleirille ulkoprovinsseihin, mistä hän uskoo löytävänsä Kyn.  Autiossa rajaseudun  kylässä hän saa kuulla, että Ky on paennut Louhikkkoon, jossa saattaa edelleen asua Yhteiskunnan ulkopuolella eläviä maanviljelijöitä eli viallisia, kuten Yhteiskunta heidät luokittelee.
       Myös Cassia karkaa leiriltä ja lähtee Kyn perään. Hän saa mukaansa voimakastahtoisen Indien, jolla on omat syynsä paeta Yhteiskunnasta. He ovat kuulleet tarinoita kapinallisista, jotka uhmaavat Yhteiskunnan valtaa.
       Vaarallisen ja raskaan vaelluksen varrella Cassia joutuu kyseenalaistamaan kaiken, mihin uskoo ja mistä välittää. Myös Kyn on pohdittava, kuinka paljon valtaa hän anta meinneisyytensä kokemuksille ja mitä on rakkautensa vuoksi valmis tekemään.
 
Rajalla on trilogian toinen osa ja mielestäni oikein onnistunut. Se liikkui uusissa maisemissa ensimmäisen osan jälkeen ja Yhteiskunnan vastustaminen oli  jo voimakkaampaa. Cassia ja Ky joutuvat kokemaan paljon yhdessä, mutta he ovat valmiita siihen, koska rakastavat toisiaan. Juuri rakkaudestaan Kyhyn Cassia taittaa matkan pojan luokse karkaamalla työleiriltä. Vihdoinkin he ovat yhdessä paetessaan Louhikkoon seuralaistensa kanssa. Kerrankin Yhtesikunnan valvonta ei täysin yletä johonkin, ja silloin Cassia ja Ky saavat selvittää ajatuksiaan ja tunteitaan ilman Yhteiskunnan vakoilua.

Ulkoprovinsseissa on kovin erillaista, mihin Cassia on tottunut. Ihemttelen vain, miten he pärjäsivät kuitenkin suhteellisen hyvin matkallaan Louhikkoon. Ovathan he kuitenkin eläneet elämäänsä Yhteiskunnan huolenpidossa. On ollut ruokaa ja on ollut kaiken maailman härveleitä. Kun he sitten yhtäkkiä pelmahtavat keskelle ei mitään, he selviytyvät. Kai rohkeus ja periksiantamattomuus painoivat tässä taistelussa niin paljon, että he selviytyivät.

Jo aikaisin Yhteiskunan synnyttyä on ollut ihmisiä, jotka tajusivat pysyä omissa oloissaan. He eivät halunnneet liittyä Yhteiskuntaan ja perustivat omia toimivia yhteisöjään. Heillä oli valta päättää omista asioistaan ja tehdä miten haluavat, mutta nykyään he toimivat enemmän tai vähemmän piilossa Yhtesikunnalta, joka haluaisi hävittää nämä ihmiset. Kapinaliikkeeseen liitty uusia ihmisiä, jotka syystä tai toisesta eivät enää halua kuulua Yhteiskuntaan. Cassiakin haluaa olla mukana.

Kirja oli todellista seikkailua karussa maastossa. He taistelivat oikeutensa tähden. He halusivat voittaa Yhtesikunnan, joka oli tehnyt hallaa heille. Kirja alkoi saada jo ihan uutta ulottuvuutta: nyt ei enää vain salailtu runoja Yhteskunnalta. Nyt he olivat näkyvästi Yhteiskunnan vihollisia. Hieno kertomus rakkaudesta ja periksiantamattomuudesta.


Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Rajalla
Englanninkielinen alkuteos: Crossed
Kirjoittaja: Ally Condie
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-5811-8
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2011
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2012
Sivumäärä: 339