sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Toisaalla

Esittelyteksti:

18-vuotias Samuel Järvi on varsinainen nörtin stereotypia: pojan yöt kuluvat tietokoneella pelaten ja päivät nukkuen. Kontaktit tyttöihin ovat jääneeet vähäisisksi. Koulun loputtua hän ei tiedä, mitä tekisi. Yllättäen Samuel saa kuitenkin tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Hänet pyydetään mukaan salaiseen projektiin, ja työstä maksetaan järkyttävän hyvin.

Projekti on täynnä yllätyksiä, mutta suurin yllätys on kuitenkin se, että Samuel rakastuu ensimmäistä kertaa elämässään. Kaikki muu menettää merkityksensä, kun Samuel päättää pelastaa unelmiensa tytön. Mutta kaipaako tyttö edes pelastajaa?

Toisaalla on hurja versio siit, millaiseksi maailma voi kehittyä lähitulevaisuudessa. Se avaa Jäljellä-romaanin salaisuudet ja näyttää tapahtumat toisesta näkökulmasta. Kirjapari täydentää toisiaan kuin palapelin yhteen loksahtavat palat. 



Kuten esittelytekstissä jo mainittiinkin, niin nämä kirjat todella täydentävät toisiaan. Ensimmäisenä ilmestynyt Jäljellä- romaani selkiintyi, kun se sai seurakseen Toisaalla- romaanin. Tämä tarina rakentui loistavasti kahdesta eri näkökulmasta katseltuna. Lukiessani Toisaalla-kirjaa, ajattelin aina että: "Ai näin se siis tapahtui ensimmäisessä kirjassa..." ja "Tuohan selittää kaiken!". Pidän myös kirjailijan tyylistä kertoa tätä tarinaa. Huomaan, että hän osaa asiansa.

Kuten Jäljellä- romaanista muistamme, oli nuori Emmi Aalto yhtäkkiä herännyt tyhjässä maailmassa ilman ainuttakaan ihmistä. Vähitellen ihmisiä alkoi tulla vastaan parikin kappaletta, ja yhdessä he yrittivät selvittää tämän oudon maailman salaisuutta. Kaikki on niin samanlaista kuin siinä maailmassa, jossa Emmi oli elänyt ennen tätä. Ainoastaan suurin osa ihmisistä puuttui.

Maaimasta ei saanut selkoa millään. Ainostaan pienet satuviittaukset antoivat vihjeitä. Kuka niitä antoi? MIstä ne ilmestyivät? Emmi ei kuitenkaan voinut arvata olevansa osana salaista projektia, johon hänen vanhempansa olivat antaneet hyväksynnän. Projektin tarkoitus oli saada syrjäytyvät taikka muuten ongelmaiset nuoret löytämään oman vahvuutensa ja uskonsa elämään. Emmi ei kuitenkaan iloinnut tästä mahdollisuudesta saadessaan tietää kaiken.

Joku oli kuitenkin saanut seurata Emmin koko matkaa tässä oudossa projektissa. Samuel-niminen poika oli yrittänyt satuviittausten avulla auttaa Emmiä ja nyt Emmi halusi tietää kaiken tapahtuneesta.


Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Toisaalla
KIrjoittaja: Salla Simukka
Kustantaja: Tammi
ISBN:978-951-31-6815-5
Ilmestymisvuosi: 2012
Sivumäärä: 233