sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Historian vartijat

Takakansi:

Jake Djonesilla on ongelma: hänen vanhempansa ovat kadonneet, ja he voivat olla kirjaimellisesti missä vain, missä ajassa tahansa. Djonesin perhe nimittäin kuuluu historian vartijoihin, salaseuraan, joka matkaa halki vuosisatojen estääkseen pahuuden voimia sotkemasta historian kulkua.

Etsiessään vanhempiaan Jake matkaa 2000-luvun Lontoosta 1800-luvun Ranskaan, historian vartijoiden päämäjaan, missä hänelle selviää totuus vanhempiensa katoamisesta- ja prinssi Xander Zeldtin suunnitelmiosta tuhota koko tuntemamme maailma...
 

Jännittävä historiaa oivallisesti hyödyntävä kirja tempaa mukaansa eikä päästä otteestaan ennen kuin historia on taas hetken ajan turvassa.

Jake ei tidä vanhempiensa kuulumisesta salaiseen järjestöön, historian vartijoihin, mutta kaikki alkaa valjeta hänelle, kun vanhemmat yhtäkkiä katoavat ja hänet itsensä kiikutetaan historian vartijoiden keskuuteen.

Kaikki tuntevat Jaken vanhemmat, jotka ovat niittäneet mainetta järjestön parhaimpina agentteina. Jakelta odotetaan myös samanlaista rohkeutta, mutta historia voi olla pelottava paikka.

Historian vartijoiden Lontoon päämajassa koko henkilökunta siirtyy 1800-luvun Ranskaan, koska Lontoossa ei ole enää turvallista. Paha prinssi Zeldt nimittäin punoo mahtavaa suunnitelmaa koko historian tuhoamiseksi, ja jos koko historia kuolee, ei tule nykypäivääkään koskaan syntymään, joten vaarassa ovat kaikki aina 1800-luvun ihmisistä nykypäivän väestöön saakka. Jollakin tavalla Jaken vanhemmat ovat mukana koko jupakassa, mutta heistä ei kuulu mitään. Ovatko he kuolleet?

Lienee itsestään selvää, ettei Jake ensikertalaisena pääse mukaan etsimään vanhempiaan, mutta hän vähät välittää määräyksestä. Kyseessä ovat hänen vanhempansa, ja Jake on jo joutunut menettämään veljensä, jonka kohtaloon prinssi Zeldt on osallinen. Näin ollen Jake siis piiloutuu laivaan, joka lähtee kyntämään 1800-luvun Ranskaa.

Matkalla Jake ystävystyy kolmen muun historian vartijan kanssa. Hän jopa ihastuu kauniiseen Topaziin, jonka menneisyys punoutuu prinssi Zeldtin ympärille. Alkaa matka halki historiallisen ajan ja vaaralta ei vältytä, mutta rohkeus antaa heille voimia selvitä.

Aikamatkailu on hyvä aihe niin kirjallisuudessa kuin elokuvissakin ja tämä historiapainotteinen tarina todella kuulu aikamatkailun parhaimmistoon. Historiaan liittyvässä tarinassa voi olla paikoin vaikeaa pitää juoni kiinnostavana, mutta se ei todellakaan ollut ongelma tässä kirjassa. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, että kirja ylitti odotukseni ja säilytti jännittävät ja kekseliäät juonenkäänteensä aina loppuun saakka.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Historian vartijat
Englanninkielinen alkuteos: The History Keepers
Kirjoittaja: Damian Dibben
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-8790-7
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2011
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2012
Sivumäärä: 324