sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Tarkoitettu

Takakansi:
Nähdessäni Kyn kasvojen välähtävän edessäni niin nopeasti etten edes erottanut hänen silmiensä väriä, ainoastaan niiden tummuuden hänen katsoessaan minuun, ihmettelin: Sinäkö se olet?
 
17-vuotias Cassia elää tulevaisuuden maailmassa, uudessa uljaassa Yhteiskunnassa. Elämä siellä on täydellisen säänneltyä. Yhteiskunta päättää, mitä ihmiset syövät, kuinka he pukeutuvat, missä he työskentelevät, milloin he kuolevat. Ja kun kansalaiset täyttävät 17, Yhteiskunta esittelee heille myös heidän tulevan kumppaninsa.
       Parit ovat yleensä toisilleen ennaltaan tuntemattomia, optimaalisesti yhteensopivia henkilöitä. Cassialle valittu poika on kuitenkin yllättäen hänen paras ystävänsä Xander. Mutta kun Cassia myöhemmin tutkii saamaltaan mikrokortilta Xanterin tietoja, ruudulle ilmestyvät Kyn, toisen tutun pojan kasvot.
       Kyn kuvan nähtyään Cassia alkaa kyseenalaistaa asioita. Entisen mallikansalaisen sokekea usko Yhteiskuntaan säröilee. Kuka on hänelle optimaalisin kumppani, täydellinen Xander vai houkutteleva, salaperäinen Ky? Kenen kanssa Yhteiskunta haluaa hänen menevän naimisiin? Ja onko sillä väliä? Uskaltaisiko Cassia uhmata sääntöjä ja valita itse?
 

Tämä kirja oli ensinäkin aivan uskomaton tarina. Toiseksi siinä oli sanoja, tärkeitä sanoja, jotka kuvastavat sitä, ettei elämäänsä saa luovuttaa muiden käsiin. Ei saa ryhtyä robotiksi jolle kerrotaan joka ikinen tehtävä. Täytyy osata ajatella itse.

Miten kukaan kuitenkaan voi ajatella itse, kun kaikki tärkeä on poissa. Ei ole mahdollisuutta arvostella Yhteiskuntaa, koska kukaan ei tiedä sen pahoista tavoista. Kaikki elävät kuin pumpulissa luullen, ettei missään ole mitään vikaa, että elämä on täydellistä eikä Yhteiskunnassa onglemia. He eivät edes tule ajatelleeksi sitä, että jossain Yhteiskunnan salaisissa sopukoissa tapahtuu kauheita. Yhteiskunta vain pimittää sen tiedon. He vain kertovat ihmisille kuinka paljon paremmin asiat ovat nyt kuin ennen. Kuika paljon kauemin ja terveellisemmin he elävät. Se on kuin näytelmää. Toki ihmiset elävät terveen elämän, mutta onko se sen arvoista? Millaista on elämä ilman vapautta päättää itse edes omaa pariaan? Elämä ilman omia päätöksiä ei kuulosta omaltasi, se on jonkun muun.

Tarkoituksena tietenkin on, että Cassia huomaa, ettei Yhteiskunnassa kaikki ole kohdallaan. Hän on aina ollut vahva, pärjännyt ilman vihreää pilleriä, joka rauhoittaa.Isoisänsä kuolessa Cassia saa salaisen runon isoisältä. Runoa ei saisi edes säilyttää, se on rikos ja Cassia tietää sen, mutta runon sanat vaikuttavat häneet. Ne käskevät taistelemaan. Ei saa kulkea sovinnolla. Ja kun ei kulje sovinnolla, on Yhteiskunnan vihollinen.

Rakkaustarina ja taistelu ovat kirjan selkäranka. Cassia taistelee saadakseen rakastaa ketä haluaa. Kukaan ei saa määrittää hänen tunteitaan. Alkaa tunnerikas tarina, joka pitää otteessaan. On sanoja joilla on merkitystä ja tämän kirjan sanat saivat minut ajattelemaan.


Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Tarkoitettu
Englanninkielinen alkuteos: Matched
Kirjoittaja: Ally Condie
Kustantaja:Tammi
ISBN: 978-951-31-5810-1
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2010
Ilemstymisvuosi (suomennettu teos): 2011
Sivumäärä: 326