maanantai 25. kesäkuuta 2012

Homer-Kissan uskomaton elämä

Takakansi:
Valloittava tarina pienestä, silmänsä kokonaan menettäneestä löytökissasta, joka  muuttaa kirjailija Gwen Cooperin ja hänen kahden kissansa kotiin. Nimensä se saa sokean runoilijan, Homeroksen, mukaan.
      Homer nauttii täysillä vauhdikkaasta ja rohkeasta kissanelämästä antamatta sokeutensa rajoittaa sitä mitenkään. Samalla se opettaa emännälleen elämäniloa, luottamusta ja uskoa ihmeisiin arjen keskellä-jopa silloin, kun New Yorkin WTC-tornit sortuvat.

"Tämä kirja on niille, jotka ovat lakanneet uskomasta jokapäiväisiin ihmeisiin ja sankareihin. Tämä kirja on ihmisille, jotka rakastavat kissoja ja ihmisille, jotka pitävät itseään tiukasti kissavastaisina. Niille, joiden mielestä normaali ja ihanteellinen tarkoittavat samaa ja niille, jotka tietävät, että joskus pieni askel normaalista vasempaan voi rikastuttaa koko elämää."
       -Gwen Cooper

Tätä kirjaa lueskelin juhannuksen ajan rauhallisesti. Aluksi tarina alkoi varsin odotetusti, kun pieni ja sokea kissanpentu saapui riutuneena eläinlääkärin vastaanotolle, eikä kukaan halunnut ottaa luoksensa kissaa, jolla ei ollut lainkaan silmiä. Se vaatisi luultavasti erityishoivaa, ajattelivat ihmiset. Mitä jos pikkuinen ei koskaan oppisi sokeutensa takia löytämään edes hiekkalaatikkoaan saatikka ruokakuppiaan? Oli kuitenkin yksi ihminen, joka otti kissan luoksensa turvaan, vaikka oli itse huonossa taloudellisessa tilanteessa, vailla omaa asuntoa. Pieni kissanpentu sai kuitenkin tuen ja turvan, johon se luotti koko elämänsä ajan ja jota se suojeli, kun  koki tarpeen sitä vaativan.

     Aluksi pentu majaili Gwenin ystävän luona, missä Gwen itsekkin asui menetettyään kotinsa erossa. Pieni kissa oppi kuitenkin kävelemään talossa, kartoitti sen, ja löysi oman hiekkalaatikkonsa, kuten myös ruokakuppinsa. Pieni kissa nimettiin Homeriksi, sokean  runoilijan, Homeroksen, mukaan.

    Vaikka kaikki todennäköisyys väitti, ettei Homerista koskaan tulisi muuta, kuin arka ja vetäytyvä kissa, niin Homer kuitenkin voitti todennäköisyyden ilmiömäisellä liikkumis ja riehumis innollaan. Homer leikki ja kummasteli maailmaa huoneen sisällä, vaikkei nähnyt sitä lainkaan. Se sai rohkeutta kavuta verhoja pitkin ylös aina kahden metrin korkeuteen ja vielä enemmän se sai rohkeutta hypätä näkymättömään, tuntemaatomaan, alas verhotangolta, luottaen siihen, että jossain olisi vastassa maa, joka pysyisi sen tassujen alla.

    Kirja todellakin herätti tunteita ja ymmärrystä Gweniä kohtaan, joka kamppaili niin kovasti saavuttaakseen hyvän elämän ja työpaikan. kaiken raadannan keskellä Gwen hoisi kolmea kissaa kuin lapsiaan ja teki kaikkensa kissojen etujen tähden. Varsinkin  New Yorkin WTC- tornien sortuessa Gwenin hätä kissojaan kohtaan oli niin suuri, että minäkin aloin itkeä. Gwen ei päässyt kissojensa luokse asuntoonsa, jossa kissoilla ei ollut tarpeeksi ruokaa pitempää eristystä varten. Gwenin onnistui kuitenkin päästä kissojensa luokse ja onni oli rajatonta!

   Ihanasti kirjan lopussa Gwenillä oli työ, koti, aviomies ja kaikki kolme ihanaa kissaa luonaan. Vastoinkäymiset kestettiin ja rohkeudesta, sekä yritteliäisyydestä palkittiin onnistumisella.

   Jos kirja ei kiinnosta kissa-aiheensa takia, niin kuka tahansa voi lukea kirjan sen opetusten takia. Elämänohjeita löytyi riveiltä ja rivien välistä, ja oli mahtavaa tuntea se ahaa- elämys, kun osasi yhdistää lausahduksen ihmisiin tai elämäänsä. Niin paljon kirja opetti, että voin väittää viisastuneeni rahtusen sitä lukiessani. Kaiken lisäksi kirjaa täydensivät hyvin otteet Homeroksen Odysseiasta jokaisen luvun alussa.

Kaikki muukalaiset  ja kerjäläiset ovet Zeuksen lähettämiä, ja lahja, pienikin, on kallisarvoinen.
HOMEROS, Odysseia
   Tekstistä huomasin, että se oli räätälöity oikein hienosti ja selväksi, eikä lukemis taikka ymmärtämisvaikeuksia ollut. Kirja eteni hyvää tahtia ja kerrontaa oli paljon. Hienosti rakennettu kertomus elämän vaikeuksista ja onnistumisísta!



Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Homer-kissan uskomaton elämä
Englanninkielinen alkuteos: Homer´s Odyssey
Kirjoittaja: Gwen Cooper
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-35921-1
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos):  2009
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2011
Sivumäärä: 374