lauantai 26. tammikuuta 2013

Kodittomien kaupunki

Takakansi:
Lilja on 15-vuotias. Kun hän syntyi vuonna 2035, hänen perheensä joutui muuttamaan pois Helsingistä. Helsinki, kuten suurin osa maapalloa on peittynyt veden alle: kaikki kantasuomalaiset asustavat turvatuissa, aidatuissa ja hyvissä oloissa Keski-Suomessa, veden ulottumattomissa. Lilja saa selville, että hänen tätinään  pitämänsä nainen- joka jäi tulvehtivaan Helsinkiin- onkin hänen oikea äitinsä. Lilja päättää karata kotoa ja etsiä naisen.

Mutta entinen pääkaupunki on muuttunut suurilta osin vedenalaiseksi kaupungiksi, jonka ovat asuttaneet vedennousun  kodittomiksi jättämät ihmiset ympäri maailmaa. Helsinki, tai oikeastaan Halsingih, on tätä nykyä intialaisten ja kiinalaisten kansoittama vesikaupunki, jonne Lilja matkustaa sattumalta tapaamiensa intialaisveljesten mukana. Veljekset antavat Liljan pikkusiskonsa Manjun hoiviin. Lilja ja Manju ystävystyvät, mutta elämä Halsingihissa ei ole helppoa, eikä äidin löytäminen ole ainoa ongelma, johon tytön törmäävät.

 
Kiinnostava kirja kertoi jännittävllä tavalla tulevaissudesta. Nuoren tytön halu löytää oikea äitinsä vesikaupungista, johdatti tarinaa hienosti eteenpäin. Sääli vain, ettei Lilja löytänyt sellaista äitiä kuin halusi, mutta lopulta hän ymmärtää, että kasvattivanhempansa olivat koko ajan hänen oikeat vanhempansa. Oli myös hauskaa, että Lilja puhui paljon englantia uusien ystäviensä kanssa joita hän tapasi Helsinkiin päästyään.

Hienoa oli se, että Helsingissä elämä jatkui vedennousunkin jälkeen. Kirjaa lukiessani pääsin myös kurkistamaan hiukan sisälle kiinalaiseen ja eteenkin intialaiseen kulttuuriin, jossa varsinkin uskonto on hyvin keskeisessä asemassa.

Kirja ei ollut aivan sellainen kuin odotin, mutta se ei lainkaan haitannut. Oli jänniä tilanteita ja ongelmia, mutta onneksi ratkaisu löytyi. Kirjassa oli myös kaikenlaista rakkautta: oli ystävien välistä ymmärrystä ja rakkautta, perheen rakkautta ja välittämistä ja sitten oli tietenkin ihastumisrakkautta Liljan ja Manjun kohdalla. Kaiken kaikkiaan oikein hieno teos!


  Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Kodittomien kaupunki
Alkuteos: De hemlösas stad
Kirjoittaja: Annika Luther
Kustantaja: Teos & Söderströms
ISBN: 978-951-851-404-9
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2011
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2011
Sivumäärä: 237