perjantai 29. kesäkuuta 2012

Paljaan taivaan alla

Takakansi:
Ravisteleva kertomus tuhotusta maailmasta ja uudesta alusta.
Nuori Aria on elänyt koko elämänsä Haave-nimisessä kaupungissa, suljetussa kapselimaisessa tilassa, jonka ruoka, vesi ja jopa hengitettävä ilma tuotetaan muualla. Kaupungin ihmiset elävät arkeaan virtuaalimaailmassa, jossa fyysinen läheisyys on harvinaista: kaikki elämykset kivuntuntemuksia myöten luodaan keinotekoisesti. Aria ei ole koskaan nähnyt oikeaa taivasta, aurinkoa, tulenliekkejä tai metsän puita.

      Ulkopuolella elävä Perry sen sijaan on kamppaillut aina todellisten ja pelottavien haasteiden kanssa. Vaaralliset kulkutaudit, nälkä ja rajut eetterimyrskyt ovat arkipäivää sekä Perrylle että hänen heimolleen. Ekologisen katastrofin kokeneessa maailmassa jokainen taistelee olemassaolostaan ja ihmisyyttä mitataan elämän hinnalla.

       Normaailoloissa  heidän tiensä eivät olisi koskaan sivunneet toisiaan, mutta yksi painajaismainen ilta piirtää molempien elämänviivat uusiksi. Ariasta ja Perrystä tulee vastentahtoisia liittolaisia ja yhdessä he kohtaavat maailman, jossa kaikki on totta, tunteet paljaita, eikä sattumanvaraisuudelle löydy kaavaa.

Veronica Rossin esikoisteos kasvaa kolmiossaiseksi romaaanisarjaksi, joka herättää tulevaisuuden eloon hätkähdyttävän väkevällä tavalla. Latautuneiden yksityiskohtiensa kautta se nostaa esiin ihmismielen haurauden ja musertamattoman voiman.


Rakastuin tähän tarinaan luettuani kirjan loppuun ja haikeasti halusin jatkaa lukemista, vaikkei sivuja ollut enää jäljellä. Onnekseni tarina on kolmiosainen, joten voin hyvillä mielin jäädä odottamaan seuraava osaa.

Itse tarinasta en halua paljastaa mitään. Se oli niin jännittävä ja hurmaava, etten kerro tarinan juonta sen enmpää kuin takakansi tekstistä selviää. Tämä kirja oli kuitenkin taas sellainen unohtumaton lukuelämys, jota lukee yön pikkutunneille saakka.

Se, mitä haluaisin erikseen mainita, liittyyn kirjan virtuaalimaailmaan ja siinä eläviin ihmisiin, joiden aivoissa oleva eläimellisen järjen ja  vaiston  osio alkaa pikku hiljaa rappeutua. Sitä vaan, että onhan maailma jo nyt puskemassa eteenpäin kehityksen ja tekniikan tiellä. Kukaties joskus ihmiset todella viettävät suurimman osan ajastaan virtuaali maailmassa, elleivät jotkut jo tee niin. Toivottavasti tulevaisuus tuo jotakin muuta tullessaan.

Tässäkin kirjassa syntyy ihana rakkaustarina kahden nuoren välille, vaikka nämä ovat täysin eri maaimoista ja inhoavat toisiaan aluksi. Kirjassa on myös jännitystä ja selviämistä luonnon armoilla. Erityisesti pidin vuoropuheluista. Vuorosanat oli kirjoitettu todella hyvin. Toinen seika josta myös pidin, oli se, että kirjan luvut oli jaoteltu joko Arian tai Perryn kertomaksi, mikä auttoi näkemään tarinan ja kahden nuoren elämän toistensa kannalta.

Upeaa mielikuvitusta, ja jännittävä seikkailu!


Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Paljaan taivaan alla
Englanninkielinen alkuteos: Under the Never Sky
Kirjoittaja: Veronica Rossi
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-38108-3
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2012
Ilmestymisvuosi (suomennettu eos): 2012
Sivumäärä: 362