keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Me kolme ja jengi, Olimme kuin veljet, Taistelukala

Takakansi:
Väkivaltaa, huumeita, pelkoa, vihaa
-mutta myös lujaa ystävyyttä ja
kovuuden alla piilevää hellyyttä
 
S. E. Hintonin rajujen jengikuvausten
nuoret hurjapäät ovat jääneet aina toisiksi.
He tuntevat systeemit: kun opettelee kovanaamaksi,
mikään ei pysty satuttamaan.
 
Ihastuin S. E. Hintonin kirjoitustyyliin lukiessani hänen Vampyyrin palvelija -teostaan. Siksi en epäröinyt hetkeäkään löytäessäni kirjastosta tämän teoksen. Näissä kolmessa tarinassa oli kaikissa paljon sanottavaa. Ne kyllä kertoivat paljon jengitappeluista sun muista, mutta jokaisella niistä oli jotain sanottavaa. Ne kertoivat millaista siihen aikaan eläneiden vähäosaisten nuorten elämä saattoi olla. Ja minä kuvailisin näitä kaikkia kolmea kirjaa loppujen lopuksi aika herkiksi. Itseni ne ainakin saivat itkun partaalle.

Kaikissa kolmessa teoksessa päähenkilönä on poika, joka elää elämäänsä ystävien, vihollisten ja koko maailman joukossa. Ja he ovat oppineet, että jos haluaa pärjätä, niin pitää olla kova kasvo. Tappelusta ei kieltäydytä. Maine on pakko säilyttää, vaikkei aina huvittaisi ryhtyä tappeluun, jonka lopputulos ei ole nätti.

Hyvin kiinotoisaa on myös lukea ajasta, jolloin en ole itse elänyt. Kaikki kolme kirjaa on julkaistu ennen syntymääni, joten en itse ole ollut täällä silloin, kun kirjat ovat ilmestyneet. Siksi kirjat ovat niin tärkeitä: kirjoissa välitetään mahtavien tarinoiden lisäksi tietoa menneistä ajoista. Ne ovat kuin aikamatkoja ja niiden kuvausten avulla voi eläytyä hetkeen, ymmärtää silloista maailmaa.

Itse ihan todella paljon pidin näistä tarinoista. Niissä oli sitä jotakin.


Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Me kolme ja jengi, Olimme kuin veljet, Taistelukala
Englanninkielinen alkuteos: The Outsiders (1967)
                                              That Was Then, This Is Now (1971)
                                              Rumble Fish (1975)
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-14298-4
Ilmestymisvuosi: 1996
Sivumäärä: 399