perjantai 15. kesäkuuta 2012

Profiloimaton

Takakansi:
Yksi kaipaa äksöniä. Toinen hakee kiksejä. Kolmas haluaa syntyä uudelleen. Neljäs tahtoo kostaa. Viides on porukan aivot, joka ei tunne eikä kunnioita mitään.

"Toi porukka, jonka mä sain kasaan, oli aivan optimaalinen suunnitelmalle. Se oli kuin olisi pelannu hyvää tietsikkapeliä ja selvittäny tason toisensa jälkeen. Ne toimi just niin tyhmästi kuin mä oletinki. Kaikke ei kuitenkaan voi laskee, kun ihmismieli on kyseessä. Sitä on niin vaikeee hallita, vaikka sulla on kaikki keinot, viisaus ja tieto."

Viisikko kohtaa irkissä ja pian on helvetti käynnissä. Estääkseen tapahtumat nettipoliisi on mahdottoman tehtävän edessä. Se on kuin etsisi pientä metallilaatikkoa kilometrien pituiselta rantahietikolta.

Hurja lähikuva nuorista ja heidän maailmastaan, sellaisena kuin he itse sen  kertoisivat. Tarina tarjoaainhimillisen näkökulman myös nuoren poliisin arkeen huolineen ja unelmineen. Tässä asetelmassa ei ole vihollisia, on vain häviäjiä, jotka kaikki huutavat apua-ja varoituksen yhteiskunnalle.
                                                    ♦

Suomeen kohdistuva nykyaikainen fiktiotarina viidestä nuoresta, joiden elämä on jollain tavalla hukassa. Maailma toimii heidän mielestään täysin typerästi ja ihmiset ansaitsevat varoituksen. Tarinassa kuullaan henkilöiden mielipiteitä ja tunteita, kuin myös pohdintaa tunteista ja elämästä.

       Nuoret kokevat yhteenkuuluvuuden tunnetta valittaessaan maailman vääryyttä ja kertomalla toiselle oman tarinansa ja tukemalla toisiaan surruissa. Jokainen kuuluu joukkoon jotenkin. Minäkuvan vääristänyt menneisyyden tapahtuma, pienintäkin rasahdusta ja ääntä pelkäävä, liian pumpulissa elänyt jännitystä kaipaava, sekä asehullu tosimies-kaikki yhdessä kehittämässä suunnitelmaa.

       Joukon johtaja keksii kostaa minäkuvan vääristyneisyydestä karsivän tuskan aiheuttajalle. Jokainen on mukana suunnitelmassa, mutta johtajalla on muutakin mielessä. Hän nimittäin aikoo näyttää yhteiskunnalle, mitä siitä seuraa, kun yhteiskunta kävelee koko ajan päin mäntyä. Muut eivät tiedä kuitenkaan suunnitelman loppuvaiheesta, ja kun se paljastuu heille, kaikki eivät olekaan täysin yhtä mieltä asiasta.

      Realistisesti kirjoitettu tarina vie lukijansa mukaansa nuorten mielten syövereihin ja poliisin arkipäivään. Hyvällä suomalaisotteella kirjoitettu kirja kertoomustuneista mielistä. Ei ole rakkaustarinaa, ei yliluonnollisia asioita, on vain joukko suomalaisia nuoria. Tarinan käännekohdat eivät ole ennalta arvattavia ja lopun tapahtumia ei voi aavistaa.

    Teksti oli välillä hieman hankalasti ymmärrettävää, mutta kyllä suurin osa tekstistä oli helposti luettavaa ja ymmärrettävää. Kirjan ehkä jopa masentava tunnelma välittyy hyvin lukijalle. Kirja ei sisällä kauhua, vaan realististista elämää, jossa otetaan kantaa myös koulukiusaamisen vaikutuksiin, sekä kuolmaan, avioeroon ja masennukseen.

Kysymys, jota jäin pohtimaan kirjan luettuani:
"Miltä tuntuisi elää tietoisena, mutta liike ja puhekyvyttömänä seuraavat 20 vuotta, jos kaikki luulevat, että olet koomassa etkä mitenkään tietoinen ympäristöstäsi?"

 Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Profiloimaton
Kirjoittaja: Leena Välikangas
Kustantaja: Nordbooks
ISBN: 978-952-5908-43-5
Ilmestymisvuosi: 2012
Sivumäärä: 202