sunnuntai 5. elokuuta 2012

Ikuisuus

Takakansi:
Ihmisusisagan  
     jännittävä  
viimeinen osa
Samin ja Gracen tarina alkoi katseesta, metsän ja asutuksen rajasta.  
Molemmilla rintamilla he ovat taistelleet mahdollisuudesta olla yhdessä, vuoroin sutena, vuoroin ihmisenä. Nyt he toivovat näkevänsä toisensa vielä joskus.

Samalla kun Isabel ja Cole käyvät ylpeyden ja anteeksiannon julmaa taistelua, ottaa suden muoto Gracen valtaansa yhä useammin. Hänen ja Samin  lyhyet jälleennäkemiset voisivat olla iloisia. Ne voisivat olla suloisia, mutta niissä on jäähyväisten surullinen tuoksu. 

Kun kylässä julistetaan sota susia vastaan, Grace ei voisi olla metsässä huonompaan aikaan. Hänet on saatava sieltä takaisin.
Ikuisesti.

Ikuisuus on ihmissusi legendaa raikkaasti hyödyntävä saagan päätösosa, joka virtaa kuulaana kohti putouksen lailla yllättävää loppua. 

Trilogian päättävä kirja, Ikuisuus, piti sisällään monenmoista taistelua. Taistelu kohtaloa ja muuttumista vastaan. Taistelu ihmisten ja ihmissusien välillä. Taistelu pitää minuutensa vaikka sutena oleminen kadottaa sen. Taistelu rakkaistaan. Tämä kirja siis todellakin piti sisällään paljon tasitelua, ja ilman sitä kaikki olisivat luovuttajia.

Nyt kun viimein Sam pysyy ihmisenä, on sää sitten kylmä tai ei, joutuu Grace muuttamaan muotoaan ihmisestä sudeksi ja sudesta ihmiseksi. Sam joutuu elämään päiviä ilman Gracea, tietämättä onko tyttö turvassa. Grace taas autuaan tietämättömänä ihmiselämästään, juoksentelee ympäri metsää ja muuttu aina vähän väliä. Samin ja Gracen on vaikea tavata toisiaan kesken Gracen muuttumisten, sillä Grace ehtii muuttua takaisin sudeksi ennen kuin Sam ehtii hänen luokseen.

Gracea pidetään kadonneena ja epäilykset kohdistuvat Samiin. Varsinkin Gracen vanhemmat pitävät Samia syyllisenä tämän vaikean nuoruuden takia. Vaikkei kukaan sano sitä ääneen, silti Sam tietää kaikkien ajattelevan samaa: He uskovat Samin tappaneen Gracen.

Grace pystyy kuitenkin pysymään jo vähän kauemmin ihmishahmossa ja alkaa olla aika kertoa vanhemmille, ettei hätää ole, mutta salaisuutta ei kuitenkaan paljasteta.

Ihmiset ovat jo kauan olleet varuillaan susien takia. Viimeinen pisara on, kun susien raatelema tyttö löydetään metsästä. Alkaa suunnittelu susien tappamisesta ilmasta käsin. Silloin susilla ei ole pienintäkää mahdollisuutta suojautua. On kuitenkin pakko pelastaa ne jollain tavalla ja silloin apua löytyy onneksi myös erään poliisin luota. Yhdessä Sam, Grace ja Cole pyrkivät pelastamaan sudet varmalta kuolemalta.

Koskaan ei ole kivaa, kun henkilö kuolee kirjassa. Jotenkin kirjat vain samaistuttavat lukijan sisälle siihen hetkeen, jossa joku menetetään. Se pistää miettimään. Varsinkin jos menetys tapahtuu niin, että jokin asia jäi selvittämättä. Silloin alkaa pohtia asiaa ja tuntee saman surun kuin kirjan henkilötkin. Samaa voin sanoa iloisista asioista. Yleensä en välty nauramasta jotakin asiaa kirjassa. Hyvät kirjat vaikuttavat tunteisiin ja se on aika mahtava asia. Vainko teksti saa meidät surullisiksi tahi iloisiksi?

Trilogian päätös oli niin hyvä kuin odotinkin. On aina hienoa huomata, että kirjailijat saavat  tehtyä esimerkiksi kolme teosta samasta aiheesta. Millainen mielikuvitus täytyykään löytyä, jotta saa niin pitkän tarinan lopulta niin yksinkertaisesta aiheesta. Hienoa työtä kirjailijalta. Mieleenpainuva tarina.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Ikuisuus
Englanninkielinen alkuteos: Forever
Kirjoittaja: Maggie Stiefvater
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-38203-5
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2011
Ilmesymisvuosi (suomennettu teos): 2011
Sivumäärä: 442