perjantai 11. tammikuuta 2013

Perhosen varjo

Takakansi:
Linnean lapaluussa on luomi, kuin pieni liekki tai siipi. Isoäidin mukaan se on kohtalon ratkaisijan merkki. Mitä se tarkoittaa, siitä ei puhuta.
 
Kesälomalla Usvalassa suvun salaisuudet tihentyvät Linnean ympärillä päivä päivältä. Toisinaan ne tuntuvat yhtä painavilta kuin kilot, joita Linnea yrittää karistaa itsestään. Mutta on myös ihanan keveitä salaisuuksia, sellaisia kuin Mikael, poika jonka kanssa Linnea voisi kulkea vaikka metsän ääriin.
 
Linnea saa kutsun isöäidiltään. Hänet on kutsuttu kesänviettoon Usvalaan, paikkaan jonne Linnean äiti ei millään haluaisi tytärtään päästää. Linnea lähtee silti isoäitinsä luokse pieneen maalaiskylään, jossa hän saa kokea isoäidin innokkuuden kaikkiin maailman kukkasiin. Talossa jossa isoäiti asuu, on kirjastohuone, josta Linnea löytää kiinnostovia tekstejä. Myös salaperäinen ja kaunis valkoinen perhonen kiinnostaa Linneaa ja tämän uutta ystävää Valeriaa. Kerrankin Linnealla on oikein kunnon ystävä ja hän nauttii olostaan.

Tai no, kaikki vois olla mahtavaa, ellei Linnea näännyttäisi itseään nälkään. Alipainoinen nuorukainen näkee ainoastaan "liian ison" kehonsa ja tyrehdyttää sen vuoksi murisevan vatsansa avunhuudon. Se on erityisen hankalaa, kun isoäiti tarjoaa aina kaikkea supermakeaa ja herkullista.

Yrittäessään karistaa kilojaan juoksemalla metsässä, Linnea tapaa musikaalisen ja komean Mikaelin, johon hän ihastuu aivan korviaan myöten. Paljastamattomat salaisuudet eivät silti unohdu. Linnea päättää löytää vastauksen itse, koska kukaan muu ei niitä suostu kertomaan. Kaunis lähimetsä ei kuitenkaan ole aina vaaraton paikka.

Pidin kirjasta. Luonto oli onnistuttu kuvaamaan kauniina ja ihanana asiana. Myös Linnean sairaalloinen painontarkkailu oli uskoakseni hyvinkin realistinen  näkemys asiasta, mikä kuitenkin on surullista. Kumpa kenenkään ei tarvitsisi kärsiä sellaisesta sairaudesta. Siitä mitä kirjan tapahtumapaikkaan ja henkilöihin tulee, niin se muistutta kovasti Michelle Harrisonin 13 lahjaa- kirjaa. Jos piti tästä kirjasta, niin pitää myös aika varmasti äsken mainitusta. Huonona puolena oli kuitenkin se, että jäin odottamaan hiukan jännittävämpää ja toiminnallisempaa tarinaa. Tämä oli hiukan liian verkkaista minun makuuni.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Perhosen varjo
Kirjoittaja: Mila Teräs
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-26515-3
Ilmestymisvuosi: 2012                                                                                                           
Sivumäärä: 252