perjantai 19. lokakuuta 2012

Harmaata valoa

Takakansi:
"Oletko koskaan miettinyt,
minkä arvoinen on ihmishenki?
Tuona aamuna veljeni henki oli taskukellon arvoinen."
 
14. kesäkuuta 1941 Neuvostoliiton salainen poliisi jyskyttää ovelle ja antaa kaksikymmentä minuuttia aikaa pakata. Taidekoulusta haaveillut 15-vuotias liettualainen Lina, hänen pikkuveljensä Jonas ja äitinsä Jelena pakotetaan yötä vasten junaan kohti tuntematonta määränpäätä. Tärkeintä on pysytellä yhdessä, sillä perheen toisaalla vangittu isä on jo matkalla kuolemanleirille.

     Viikkojen nöyryyttävä ja uuvuttava matka jatkuu Uralvuorten halki aina kaukaisen Siperian tundrille. Elämä työleirillä on epäinhimillisen raskasta, mutta Lina ja hänen kohtalotoverinsa taistelevat säilyttääkseen paitsi henkensä ja järkensä myös arvokkuutensa rippeet. Hiljaisina hetkinä Lina takertuu ruostuneisiin unelmiinsa ja taltioi näkemäänsä salaa voidakseen jonain päivänä kertoa tuhansien karkotettujen tarinan.
 

 En muista, milloin viimeksi olisin itkenyt näin paljon lukiessani jotakin kirjaa. Tuskin koskaan. Oli hurjan koskettavaa lukea tarinaa, joka loppujen lopuksi kuitenkin perustuu kirjailijan isosedän perheen vaiheisiin Baltian neuvostomiehityksen aikana. Kuvitella, että kaikki ne kirjan kauheudet olivat totta siihen aikaan, ja joku todella joutui elämään ja kuolemaan kärsiessään tuomiota, jota ei ollut ansainnut.

Linankin perhe pakotetaan matkaan ja kurjat olot alkavat heti. He joutuvat viettämään suurimman osan ajastaan hyvin pienessä ja epähygieenisessä junavaunussa, syöden vain harmaata ja laihaa velliä, joka hyvällä onnella riittää pitämään heidät elossa. Vartijat ovat julmia ja kohtelevat vankejaan sen mukaisesti. Armoa ei anneta. Jopa äidit, jotka saavat surukohtauksen lapsensa kuollessa, ammutaan kuoliaaksi.

Tämä tarina on todellista selviytymistä. On pakko voida uskoa parempaan tulevaisuuteen vaikka kaikki tuttu murenisi ympärillä. Pitää ymmärtää ne lait, jotka ovat silloin voimassa. Pitää taistella vastaan ja varoa samalla, ettei joudu vastaamaan mielipiteistään hengellään. Tarinassa jouduttiin taistelemaan niin tauteja kuin ihmisiäkin vastaan ja yhteistyö on voimaa silloin. Sellaisessa taistelussa luovuttajien ja taistelijoiden ero on vahva.

Jos haluaa lukea jotakin tunnerikasta, niin tämä kirja on mainio valinta. Vaikka se oli surullinen, löytyi myös iloa ja rakkautta, joka on ylläpitävä voima jokapäiväisessäkin elämässä. Kirjailijalla oli paljon sanottavaa ja hän sai sen sanotuksi.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Harmaata valoa
Englanninkielinen alkuteos: Between Shades of Gray
Kirjoittaja: Ruta  Sepetys
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-37239-5
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2011
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2011
Sivumäärä: 354