lauantai 2. helmikuuta 2013

Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea

Takakansi:

"Mitä sinä oikeasti tutkit?"
Oliver nojautui taaksepäin ja katsoo Hadleya.
"Ensi silmäyksellä rakastumisen tilastollista todennäköisyyttä."
Seitsemäntoistavuotiaan Hadleyn vanhemmat ovat eronneet, ja isä on muuttanut Connecticutin- kodista Englantiin. Kesäloman alussa Hadley joutuu matkustamaan Lontooseen isänsä ja uuden äitipuolensa häihin, vaikka mikään ei ole hänestä vastenmielisempää. 
Sattuman oikusta Hadley tapaa New Yorkin kentällä salaperäisen brittipojan, Oliverin, ja nuoret päätyvät lentokoneessa yllättäen vierekkäisille paikoille. Yli seitsentuntisen lennon aikana Hadley ja Oliver tutustuvat, ja tuntuu kuin he ilmiömäisesti täydentäisivät toisiaan. 
Lentokentän tungoksessa Hadley kuitenkin kadottaa Oliverin. Kiiruhtaessaan kohti vihkikirkkoa Hadleyn mielessa on vain Oliver ja lentokentällä vaihdettu taianomainen suudelma. Hadley ei tiedä edes Oliverin sukunimeä, mutta hänet on pakko löytää.
 
Oi voi, olipa ihanainen tarina! Jännittävä tuo ajatus siitä, että voisi rakastua johonkuhun ensi silmäyksellä, on aika hauska. Sitten päästäänkin siihen kysymykseen, että mitä jos jokin olisi mennyt toisin. Jos Hadley olisikin kirjassa ehtinyt ensimmäiselle lennolleen, jolta hän kuitenkin myöhästyi, olisiko hän silti jollain tavoin kohdannut Oliverin vai ei. Jos, jos ja jos. Tälläisellä ajattelulla ei pitkälle pötki, mutta sitä aina välillä kiva vähän jossitellakin. Olipa kohtalolla sormensa pelissä tahi ei, niin silti Oliver ja Hadley rakastuivat toisiinsa.

Hadley ajattelee, että lentokentällä ja lentokoneessa tavataan ihmisiä, joiden kanssa puhutaan ja joille kerrotaan salaisuuksia, mutta matkan jälkeen heitä ei enää ikinä nähdä. Oliveria Hadley ei kuitenkaan halua menettää. Poika tuntuu ymmärtävän Hadleyta ja saa Hadleyn jopa unohtamaan kammonsa lentokeeseen, paikkaan, josta ei voi paeta, sillä sitä ympäröi vain valtaisa taivas. Siksi Hadley yrittä kaikkensa löytääkseen Oliverin uudelleen Lontoosta sen jälkeen, kun he kadottivat toisensa lentokentällä.

Tarina oli ihana. Hadleyn ihmismäärien kammo ja isäsuhde oli hienosti kuvattu. Tykkään aina, kun kirjoissa on tälläisiä asioita, jotka pistävät miettimään. Kun tälläisen kirjan näkee esimerkiksi kirjastossa, niin on vaikea olla katsomatta, että mitä se oikein sisältää.

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea
Englanninkielinen alkuteos: The Statistical Probability of Love at First Sight
Kirjoittaja: Jennifer E. Smith
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-25687-8
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2012
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2012
Sivumäärä: 203

2 kommenttia:

  1. Voih jestas, mun on pakko lukea toi! :3
    Kuulostaa niin ihanalta ja muutenkin. c;

    VastaaPoista