torstai 27. joulukuuta 2012

Eikä yksikään pelastunut

Takakansi:

”Saaressa oli jotakin maagillista. Sen pelkkä nimikin sai mielikuvituksen toimimaan. Yhteys ulkomaailmaan katosi, saari muodosti oman maailmansa. Maailman, josta ei ehkä koskaan voi palata.”
Kymmenen erilaista ihmistä houkutellaan salaperäiselle Neekerisaarelle. Jokainen heistä on joskus tehnyt jotakin, minkä haluaa unohtaa. Tunnelma omituisella saarella tiivistyy, ja pian jokainen joutuu tekemään tiliä menneisyytensä kanssa.
Agatha Christie (1890-1976) on perinteisten palapelidekkarin ehdoton kuningatar. Hänen vuonna 1913 ilmestynyt Eikä yksikään pelastunut (suom. 1940) on hänen tunnetuin teoksensa.


Kirjan juonesta en voi paljon kertoa sillä se olisi ikävää lukijan kannalta. Jokainen saa selvittää itse murhaajan/murhaajat. Idea on kuitenkin se, että saarelle saapuu kymmenen eri ihmistä, joista jokainen on joskus tavalla tai toisella tappanut jonkun. Toisilleen tuntemattomat saaren vieraat kummastelevat isäntänsä poissaoloa. He jäävät vangiksi Neekerisaarelle huonon ilman takia. Silloin alkaa tapahtua karmaisevia murhia. Kuka on murhaaja?

Itse en aikaisemmin ole paljoakaan perustanut salapoliisidekkareista vaikka nuorempana luinkin Neiti Etsiviä. Kerran jopa aloitin erästä Christien kirjaa, mutta se jäi kesken. Nyt kuitenkin piti lukea tämä kirja koulun puolesta. Kiinnostuin tästä kirjasta heti ja luinkin sen jo aika äkkiä. Voin todeta, että salapoliisidekkareiden kirjoittajilla on mielikuvitus vailla vertaa. Kirjan palaset yhdistyvät toisiinsa jännittävästi, mikä vaatii laajaa taitoa kuvitella ja keksiä juonia. En ihmettele, että juuri tämä kirja on Christien tunnetuimpia teoksia.

Näin loppuun pitää vielä sanoa, että kyllä kismitti, kun en millään arvannut oikeaa syyllistä. Olin aivan varma omasta ehdokkaastani ja harmistuin, kun olinkin tehnyt väärän havainnon. No, yritän olla parempi salapoliisi ensi kerralla.
 
Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Eikä yksikään pelastunut/ Kymmenen pientä neekeripoikaa
Englanninkielinen alkuteos: And Then There Were None/ Ten Little Niggers
 Kirjoittaja: Agatha Christie
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-28543-5
Sivumäärä: 264

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti