sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Henkivaeltaja

Takakansi:

Kuka on tosi ystäväsi,
kuka petturi?
 
Eletään yöttömän yön kuuta ja keskikesän juhlan aikaa, kun Metsään ja sen klaanien keskuuteen leviää outo vitsaus. Rutto, joka vie uhreiltaan järjen. Huhun mukaan tautiin on parannuskeino, ja Torak lähtee uhmakkaasti etsimään lääkettä. Samalla hän jättää ystävänsä Rennin ja uuden kotinsa Korppien luona.

Yksinäinen taival halki pelon piinaaman Metsän osoittautuu vaarallisemmaksi kuin Torak on osannut kuvitellakkaan. Hän kaipaa kovasti rinnalleeen Sutta, vaikka tietääkin sen nyt kulkevan muiden susien joukossa. Tekee niin kipeää olla erossa omasta laumaveljestään.

Matka vie Torakin kauas armottomalle Merelle ja tuntemattomaan maailmaan, jossa määrää Hylkeiden omapäinen, vihamielinen heimo. Siellä Torakin on opittava tunnistamaan ystävät pettureista ja oivallettava, mihin itse kykenee. Onnistuuuko hän pelastamaan klaanit?

Kiehtovassa Muinainen pimeys-sarjassa herää eloon pohjoinen, kuudentuhannen vuoden takainen maailma. Tämän suuren seikkailun aloitti Suden veli (2006)
 
Tässä kirjassa jännittävä tarina jatkuu saaden lisää salaperäisyyttä sivuihinsa. Mikä parasta, maisema vaihtuu. Nyt Torak, Renn ja Susi kokevat seikkailunsa omituisella hyljesaarella, jota ympäröivässä Meressä uiskentelevat vaaralliset Jahtaajat.

Torak törmää mieheen, joka on sairastunut oudolla tavalla. Tämä ei enää ole ihminen tai siltä  ei ainakaan vaikuta. Mihen puheet ova yhtä epäselvää pelkoa ja hulluus kuvastuu silmistä. Torak lähtee heti kertomaan Korppien klaanille uhkaavasta sairaudesta, mutta silloin on jo myöhäistä. Yksi klaanin jäsenistä on jo sairastunut. Torak tietää, että hänen on lähdettävä etsimään lääkettä, jotta Metsä pelastuisi, mutta hänen on lähdettävä salaa, jottei Renn lähtisi mukaan ja vaarantaisi henkeään. Torak lähtee siis yksin, vähin äänin, sillä Susikaan ei nyt ole hänen seuranaan. Susi on löytänyt kaukaa vuorilta lauman, jonka kanssa se saalistaa.

Torak huomaa kuitenkin pian, ettei olekaan yksin. Joku seuraa häntä piileskellen puiden ja pensaiden suojissa. Tuo joku haluaa pahaa Torakille ja hän on yksinään sen armoilla. Pahaenteinen nauru raikaa yössä ja terävät kynnet raapivat maata tuon pienen ja kauhean olion seuratessa. Vaikka Torak yrittää pysyä varuillaan, tuntuu kuin tuo olio omaisi voimia jotka tulevat vain pahoilta hengiltä.

Astuttuaan aluksi harhaan matkallaan löytää lääke, saapuu Torak lopulta Merelle. Hän ei ole koskaan elänyt klaanien keskuudessa eikä sen takia ymmärrä rahtustakaan Metsän ja Meren sekoittamisen rangaistavuudesta. Täysin tietämättömänä laista, hän laskee Metsää Mereen, mistä rannalle saapuneet, nuoret Hyljeklaanin miehenalut vimmastuvat. Torak yrittäää taistella vastaan, mutta joutuu lopulta alistumaan, kun hänet pakotetaan Merelle kohti Hylkeiden saarta saadakseen tuomionsa.

Samalla hetkellä Renn on jo hyvää vauhtia Torakin perässä. Susikin on löytänyt tiensä Rennin matkaan ja yhdessä he jäljittävät Torakia. Sairaus on jo levinnyt kaikkialle metsään. Voiko Torak tosiaankin löytää lääkkeen tarpeeksi ajoissa?

Hylkeiden saarella Torakille paljastuu jotain ihmeellistä hänestä itsestään. Hän omaa nimittäin kyvyn, joka pelottaa häntä. Torakilla on suuri kohtalonsa, joka tulee viemään häntä aina lähemmäs ja lähemmäs vihollisiaan, joiden ansiosta hänen isänsäkin kuoli.

Tämä kirja todella pelottaa minua aina, kun luen sen. Tuo pieni olio, joka Torakia seuraa, saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiitäni pitkin vaikka tiedän mitä tulee tapahtumaan. Siinä kirjailija on onnistunut pitä parhaiten. Hän kuvaa pelottavia henkiä ja riivaajia niin todentuntuisesti, että itseänikin alkaa pelottaa. Täytyy vielä mainita, että kirjailija on tehnyt huimasti taustatyötä voidakseen kirjoittaa teostaan. Aluksi hänen on tutustuttava kuudentuhannen vuoden takaiseen elämään ja eläimistöön. Hän hankkii paljon tietoa susista voidakseen luoda Sudesta mahdollisimman tidellisen. Lisäksi hän on tutkinut kansojen perinteitä uhrata hengille ja suojelioille. Kiitän nyt erityisen lukunautinnon lisäksi hienosta panostuksesta kirjan tekemiseen!

Kirjan tiedot:
Kirjan nimi: Henkivaeltaja
Englanninkielinen alkuteos: Spirit Walker
Kirjoittaja: Michelle Paver
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-3523-2
Ilmestymisvuosi (alkuperäinen teos): 2005
Ilmestymisvuosi (suomennettu teos): 2007
Sivumäärä: 320




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti